Сиренето с ензими, саламът – от каша! Да живеят технологиите!

Стандартът "Стара планина" указва рецептата, но не и качеството на месото
10 май 2018 16:00,
108
Сиренето с ензими, саламът – от каша! Да живеят технологиите!
Снимка: Pixabay

Новите технологии навлизат в храните все повече и променят допълнително качеството на храната, която ядем. Те масово се използват за направата на храни ментета, предупреди д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

"Става въпрос за влагането на ензими, които създават нещо като гел в млякото и така се постига необходимата консистенция на сиренето, както и на колбасите", обясни технологията той пред "Труд".

Ученият е категоричен, че това е измама, защото така сиренето например се прави с двойно по-малко количество мляко. При колбасите пък се намалява драстично количеството на месото.

Още по темата

Експертът обясни, че тези ензими се внасят от определени търговци и се продават на производителите, които печелят 10-15% от цената на продукта от влагането им. "За съжаление обаче у нас няма технология, която да открива дали храната съдържа такива ензими. Дори в Европейския съюз не се следи за наличието им в месните и млечните продукти", каза още Иванов.

Той съветва потребителите да се ориентират за тях по високото водно съдържание в колбаса или в сиренето. Експертът е категоричен, че заради по-високото водно съдържание в тези храни, расте рискът от развитие на бактерии в тях.

"Друга технология, навлязла в нашата хранителна индустрия, е използването на механично отделено месо. То на практика превзе българските колбаси", разкри още Сергей Иванов. Той обясни, че тази технология се използва най-често се използва при обезкостяването на пилета, което се прави ръчно, но по костите остава месо. След това те се прекарват през машина, като се получава каша, която се използва в колбасите.

"Има обаче производители, които пъхат целия фенер на пилето в машината и го използват за суровина в колбасите", каза експертът.

Той обясни и че стандартът за месните продукти "Стара планина" указва каква да е рецептата на колбаса, но не и какво да бъде качеството на месото, което се влага в него. "Няма и метод, с който да се провери какво е месото, от което са направени", категоричен е Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Организирайте се роднини,съмишленици,приятели в група и платете на две семейства или 2-3 работника да ви произвеждат на село каквото поискате - месо,млечни продукти,салами,зеленчуци,плодове,да ви пълнят буркани,да правят сироп.Чиста работа.
87
1
 
0
 
! Отговори
dp преди 6 години
Че меките салами са предимно смлени рога и копита отдавна е ясно, сирената в голямата си част също са пълен ***.Но тролските писания на недоволство тук са просто поредните изцепки на поредния умствено изостанал руски *** (все той е писал).Не е да няма избор, суровото месо преди да бъде смляно не може да бъде фалшифицирано примерно. Светът се променя, хората са много, все по-боклучава ще е евтината храна, нямаме опции.
86
2
 
5
 
! Отговори
КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ преди 6 години
ДАЛИ ЯДЕ ХРАНА ОТ КАУФЛАНД?
85
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на бай Тошо във всяко село имаше лекар, акушерка и зъболекар.Сега при демокрацията дори и в областните градове скоро няма да има болници и бърза помощ.
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодарение на ензимите 1 кг. хляб става от 200 грама брашко.
83
2
 
9
 
! Отговори
ОТГЛЕДАЙ САМ преди 6 години
ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИИ -ЩЕ ОТГЛЕЖДАМЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ПОКРИВА НА БЛОКА , А ПРАСЕНЦАТА И ПИЛЕНЦАТА .....ЩЕ ГИ МИРИШЕМ .УЖАСНА КАРТИНА , Г-Н БОРИСОВ И ПРАВИТЕЛСТВО КРАЙНО ВРЕМЕ Е ВАШИТЕ АКТИВИСТИ ДА ПРЕСТАНАТ ДА КРАДАТ , А ДА ОРГАНИЗИРАТ *** ДА РАБОТЯТ НА ПОЛЕТО . СТИГА СА ВАНДАЛСТВАЛИ ИЗ РОДИНАТА
82
2
 
13
 
! Отговори
east преди 6 години
До Ovo je standard!Не позна, стандартите паднаха още през 1991 -92 г. Най-активни бяха от "Данон". Да ви е сладко !
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 33Демократично сирене,демократични колбаси,демократичен контрол...вече всичко е "демократично"!Аха, това стана по времето на Иван Костов.Тоя ако още не си пази партийната книжка то па на!
80
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сирене от тръбата
79
3
 
6
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
дилемата е пестициди или животински хормони и сурогатни продукти (менделеевата таблица)... моля да се включат във форума хранещите се със слънце и светлина (имаше едни такива) да вземат да ни светнат как става и да приключване с мятане на пари за отрови
78
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички потребители трябва да бойкотират тези сурогатни продукти!!! Мисля, че малко или много човек може да се ориентира в качеството на продуктите и производителите, а и си мисля, че никой не е починал от не ядене на колбаси, за млечните продукти - ами намират се и по-качествени! Колкото до това, че това идва от ЕС - поразгледайте в тубата какви реклами има на руски за тези прахчета, има и как се правят кренвирши. Всичко опира до потребителска култура! В скандинавието такъв производител не вирее
77
2
 
34
 
! Отговори
художника преди 6 години
Тъ*ака си мисли, че ще спечели като ми пробута фалшив салам, ама като отиде да си купи сирене, оня ще го прецака него, хлебара ще пробута и на двамата хляб с ГМО пшеница, земеделеца дето е засял пшеницата ще си откара комбайна на монтьор, който пък ще му сложи части втора у-ба и ще му ги таксува, като нови и така до безкрай. И всички си мислят, че са измамили останалите....Хахахахаха.....
76
3
 
13
 
! Отговори
Ovo je standard! преди 6 години
БДС го прецака СДС....стандарт-ама друг път сине, рече тате!
75
4
 
13
 
! Отговори
33 преди 6 години
Демократично сирене,демократични колбаси,демократичен контрол...вече всичко е "демократично"!
74
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са технологиите - хората са! Технологията не може да произведе сама сирене и салам. Стига с тези *** заглавия. Като убият човек, не осъждат пистолета, нали?
73
5
 
25
 
! Отговори
Терминал 1/2 преди 6 години
Ужас.В прав текст си го пишат,че всичко е МЕНТЕ и,че положението е безвъзвратно изтървано и нищо не могат да контролират.До скоро хранех илюзии,че като се пенсионирам ще се върна да прекарам старините си в родния край,но....да се върна и да гадая дали кренвишите са пълни с тоалетна хартия или пък пастета е от смлени рога или пък в пилешките бутчета е инжетирана вода или пък млякото е смес от нишесте и сухо мляко или пък сиренето е палмово масло и т.н.НЕ МЕРСИ,ще си стоя далече от концлагера Бг.
72
2
 
48
 
! Отговори
ha ha ha преди 6 години
Е, какво се оказа - че толкова прехваленият стандарт "Стара планина" се оказа менте!Единственият резултат от прилагането му се оказа повишаването на цените на стоките.Няма как от неконтролирани продукти да се произведе качествена храна.За съжаление и аз бях до днес с тази заблуда.
71
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Реалист Драги ми реалисте никога не съм бил комунист . Вие може би да като много от тези които си сменяха цвета според власта. Щом сте"реалист" направете си сам изводите от коментарите по долу ако наистина можете.
70
5
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Анонимен (76) - rлynaв, но неграмотен.
69
23
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До 75По времето на бай ти Тошо тези технологии ги нямаше, иначе ортаците ти - кoмyняrи ако можеха щяха и с *** да ни хранят.Умен си колкото умно куче..